חיים תדליק את האור בבקשה

$(function(){})
להאזנה לתוכן:


!--{12793699313001}--

תקופת הקיץ היא התקופה שבני נוער רבים מחפשים כיצד להעסיק את עצמם, כמה חבל שדווקא עירייה ורשות ספורט ששמים את התושב במרכז לא ממש דואגים תאורה מספקת במגרשי הספורט ברחבי העיר. רק 4 מתוך 14 מגרשים בעלי תשתית של תאורה בעיר דלקו ביום ראשון בשעה 20:30 בערב, רגע לפני גמר המונדיאל. חיים תדליק את האורות גרסת אשדוד

 

 

קחו את התסריט הבא: אמצע שבוע, ערב קיצי וחמים, קבוצה של נערים רוצה לשחק כדורגל, הם מתאספים באזור השעה 19:00 בערב אחרי שהתעוררו וסיימו לעבוד. הם נוסעים לאיזה מגרש פנוי ברחבי העיר (שגם זו בעיה בפני עצמה) ומתחילים לשחק, אך הבעיה שעד שעשו "כוחות" והתחילו ממש לשחק כבר נהיה חושך, הבעיה? באותו מגרש יש אמנם עמודי תאורה אבל מה לעשות שאין מי שידליק אותם, ואז ככה מתחיל המסע אחרי האור המבוקש, לעיתים נמצא כזה, לעיתים זה מצריך נסיעה לאחד מהמושבים בעיר (אולי כדי לשלם שם ארנונה) ולעיתים זה נגמר בחזרה מוקדמת ומאכזבת הביתה. למה? מתוך 14 מגרשים שיש בעיר עם עמודי תאורה רק 4 מהם דולקים על בסיס קבוע, השאר זה תלוי, במה? כנראה במצב רוח של אותו חיים שאמור להדליק את האורות. במקום שבחודשי הקיץ הנערים ייהנו מפעילות ספורטיבית במקום להשתעמם, הרי הסלוגן של העירייה ושל רשות הספורט זה פעילות ספורטיבית בשביל התושב, אז האם הדלקת אורות בחודשי הקיץ למשך 3-4 שעות הם לא שירות לתושב? אז אולי זה לא ממש זול, אבל בטח שווה בעיקר שבמתחם חוף הים יש תאורה שדולקת יותר זמן. גם זה חשוב וגם זה חשוב. לא נראה לנו שעיר כמו אשדוד צריכה להסתפק רק ב4-5 מגרשים עם תאורה, לא מכובד שתושבי העיר ייסעו לשחק במגרשים של אמונים, גבעתי ועזר.

 

 

 

"כמו רולטה רוסית"

שעשינו את אותו הביקור, לרוב המגרשים שהגענו ולא הייתה תאורה לא זכינו לראות אנשים. בביה"ס שקד לעומת זאת, הייתה תאורה וראינו בערך 4 קבוצות משחקות במגרש. ביה"ס שקד שוכן ברובע י"ב בעיר ומנקז אליו את מרבית "אוהבי הספורט בעיר". דני אחד האנשים במקום מתעניין במעשינו ואחרי הסבר קצר הוא אומר: "זה מצוין, אנחנו משחקים כאן קבוע ומדי שבוע כמות האנשים עולה בגלל שאין מגרש מואר במקום אחר, גם כאן התאורה נגמרת כבר ב- 22:00 ובתקופה של החופש זה חבל". דני מעלה בעיה נוספת, אם ישנם כבר כמה מגרשים עם תאורה בחלקם התאורה נכבית בשלב יחסית מוקדם, בביה"ס האולפנא האור נכבה כבר ב- 22:00 ממש כמו בביה"ס שקד. אבירם עוד אחד שנהנה מהאור בביה"ס שקד מתאר מצב כמעט בלתי נסבל, "אנחנו משחקים במהלך השבוע בין 3-4 פעמים, ולא תמיד באותו מקום, הרבה פעמיים אנחנו יוצאים מהבית ונוסעים למגרש ובודקים אחד עם השני איפה יש אור, הרבה פעמיים אנחנו מנסים איזה מגרש מסוים בתקווה שגם יהיה מואר וגם יהיה פנוי, סוג של רולטה רוסית". אבירם מדבר על מעבר לבעיית התאורה, גם לבעיית המודעות, קשה להסביר כיצד בזמן שרשות הספורט דואגת ליידע על כל אירועי הספורט שיש בעיר ובעיקר בחודשי הקיץ, איך ייתכן שאין אף מפה מפורטת של מגרשי הספורט שיש בהם תאורה בעיר? אבל אולי בעיית המודעות היא הנגזרת של הבעיה הקודמת, כי אם התושבים יידעו שבכל מגרש שיש תאורה היא גם דולקת לא יצטרכו ממש לפרסם וליידע. כמעט בכל רבוע בעיר יש לפחות 2 מגרשים ובחלק מהרובעים אף יותר. הבעיה שלא בכל רובע יש מגרש שדולק, למרות שעל פי מנהלי הרשות יש (בהמשך). חלק מהמגרשים נעולים והגישה אליהם היא הרבה יותר מסובכת מפתרון של סודוקו, בקיצור אשדוד של קיץ 2010 מציגה תמונה עגומה למדי בכל הקשור למתקני הספורט עבור הספורט העממי והתושבים שרוצים לעסוק בספורט.

 

 

 

מגרש חדש, אבל למה בלי אור?

תופעה מזורה נוספת, שלא לומר על גבול החלמאות היא הקמת מגרשי ספורט ללא תשתית של תאורה. קחו את המגרש בביה"ס אופק ברובע ט"ו שאמנם לא מגרש חדש, אבל ללא שום תשתית של תאורה, כך שהמגרש בעצם הופך למגרש עד השעה 20:00 בחודשי הקיץ ו- 18:00 בחודשי החורף. לאחר מכן זה נהפך לחושך גדול. גם במקיף ד' בעיר המגרש ללא שום תשתית שת תאורה ולהזכירם מדובר במגרש שנמצא באמצע רובע מאוכלס מאד (רבוע ה') במרכזה של שכונת מגורים. למה בשנת 2010 אין חובה לכל מגרשי הספורט בעיר להיות עם תאורה מסודרת, שלא לדבר על ברזייה, ספסלים וכדומה. בקיצור עושים הכל בשביל שלא יהיה נוח. "יש מגרשים יפים שכיף לשחק בהם, אבל הבעיה שחוץ ממגרש משובח אם תנאים מסביב, אם לא הבאת מים מהבית אז כנראה שתתייבש, והקבוצה שמחכה בחוץ תצטרך לעמוד כי אין ספסלים", אומר מתן אחד מהנערים שכן הצליח לתפוס מגרש מואר בביה"ס היובל. בחלק מהמגרשים כמו שאמרנו מוצאים הרבה פעמיים שער נעול מה שגורם להרבה נערים לטפס מעל הגדר ולהיכנס בדרך הרבה יותר מסוכנת. הסיבה לנעילה של בית הספר היא מטעמי ביטוח, שכן אם נער נופל בטח הביה"ס אחרי שעות הפעילות ובעיקר בקיץ הוא לא מבוטח וגם לביה"ס יהיו בעיות. הבעיה שבמקרה הזה הפתגם מה עדיף להיות חכם או צודק מתאים כאן, כי מצד אחד, זה נכון שאין ביטוח, אבל בשורה התחתונה, המגרש מאוכלס והנערים משחקים אז כך שהנעילה לא ממש עוזרת, אז לא כדאי למצוא פתרון קצת יותר נכון מאשר פתרון של בת יענה ולטמון את הראש בחול. אבי נער שמשחק כדורגל מידי שבת, אומר: "אני גר ברובע א' בימי שבת בבוקר ביה"ס גאולים בעיר נעול בשעות הבוקר המוקדמות, עד שמועדון השח נפתח ואז פותחים את השער מאחורה, אבל עד אז אנחנו פשוט מטפסים ומוציאים דרכים להיכנס, אז מה בדיוק העניין כאן?" אבי נוגע בעוד נקודה שאולי רבים לא חשבו עליה, פציעות. "תחשבו מה קורה אם נער משחק כדורגל ושובר את הרגל, הרי בשער נעול יהיה קשה להכניס אמבולנס ולפנות אותו אז מה ההיגיון?" אבל זה בדיוק החשש של הרשות, בגלל זה הם נועלים כדי שלא יקרו דברים כאלה? "אבל אי אפשר לסגור הרמטית את הבית ספר, אז מה הפתרון לתת לאותו נער לסבול צריך לחוקק חוקים בהתאם לציבור ולא להיפך, בתכלס כולם נכנסים ומשחקים אז אין טעם לא לעזור".  

 

 

 

איך זה עובד בערים אחרות?

אז מצד אחד יש את הרצון לאפשר לתושבים לעסוק בספורט בצורה קלה ולאפשר לבני הנוער להיות במגרש ספורט במקום במקומות אחרים פחות סימפטיים. מצד שני, שעת עבודה של זרקור במגרש כדורגל היא בהחלט יקרה. פתרונות יש למכביר, בעיקר שמתסכלים על ערים אחרות, כמו כפ"ס, רעננה או הרצלייה, בת- ים וכדומה. פתרון ראשון, הפעלה של זרקורי התאורה לפחות לאורך חודשי הקיץ במשך 4 שעות החושך העיקריות שבהם הנערים משחקים 20:00- 24:00, נכון שזה לא הפתרון החסכוני ביותר, אבל הוא בהחלט הפתרון הנוח ביותר לתושב. אופציה שנייה היא הפעלה באמצעות טיימר שיופעל רק בלחיצה על העמוד ויפעל למשך כשעה, אחרי 55 הדקות יתחיל הבהוב, או ציפצוף שיתריע על הזמן שעומד להיגמר ולחיצה נוספת תגדיל את זמן האורות לעוד שעה, היתרון בשיטה הזו, האורות לא יעבדו שלא צריך, המקרה הגרוע ביותר שהאור יעבוד שעה שלמה ללא צורך. החיסרון, מעט מטריד שצריך כל 55 דקות לוודא שלחצנו שוב על הכפתור (פעולה שיכולה לבצע הקבוצה הממתינה). אפשרות נוספת, לשים על כל מגרש על עמוד התאורה מספר טלפון של אדם אחראי שגר באזור (אחד מתושבי הרובע, עובד עירייה) שיהיה מעיו תורן וידליק את האור. היתרון, אין בזבוז שללא לצורך של חשמל, החיסרון, מאד לא פרקטי ומצריך כוח אדם מיוחד. אפשרות נוספת היא תאורה עם סכום סמלי שייאפשר זמן תאורה מסוים, אנחנו לא בדיוק בעד, כי בעיר כמו אשדוד אנחנו חושבים שמתן תאורה ומגרשים נאותים הם חלק משירות לתושב, שאמור להיות ברור. אגב, בערים אחרות כמו כפ"ס ורעננה, יש מתחם של מגרשי ספורט בין 12-14 מגרשים שבכולם התאורה דולקת, חלק חינם וחלק עם כסף. בשורה התחתונה, באשדוד רוצים תאורה במגרש, השיטה כבר קצת פחות חשובה. אם בערים אחרות, יש אין סיבה שלא יהיה באשדוד. כל הטענות של רשות הספורט כאילו יש מגרשים שדולקים בעיר, הם אמנם נכונים, אך מסיבוב שערכנו השבוע בעיר, מתוך 14 מגרשים שיש בהם תאורה  בעיר רק 4 דלקו, ביום אחר 5 מתוך ה- 14 וביום נוסף שוב 4 מתוך 14. לטענה נוספת כאילו בכל רובע יש לפחות מגרש אחד דולק לא נכונה כי ברובע א' לא היה שום מגרש דולק אחד לרפואה וכן גם ברבוע ב', בי"א רק ביה"ס צפרירים דלק בערב אחד ובערב שני לא. בסיטי, היובל היה דלוק ובי"ב ביה"ס קשת. האם לעיר של 230 אלף תושבים זה מספיק בעיקר בחודשי הקיץ? אנחנו סבורים שלא וכנראה שגם האזרחים.

 

 

 

מיקי רונזברג יו"ר רשות הספורט: "הטענות מוצדקות תגישו שאילתה מסודרת"

שפנינו למיקי רוזנברג מרשות הספורט בנושא הוא אמר: "הבעיה מוכרת לי, אנחנו מודעים לה. בכל רובע יש מגרש אחד שדולק (הוכחנו כבר שזה לא נכון). יש בעיה שלא קשורה רק לרשות הספורט אלא גם למינהל החינוך, אני מציע שתוציאו שאילתה למנכ"ל העירייה בנושא, כי אנחנו הגשנו כמה תוכניות ובעיקר לקראת הקיץ ולצערי לא זכינו לתשובה".

$(function(){setImageBanner('63b10cb3-374b-4027-b9cb-40fef9ba92c6','/dyncontent/2023/2/12/e960374e-11ea-41ca-b46e-f63254187ad1.jpg',15395,'עירייה אייטם כתבה ',525,78,false,20182,'Image','');})
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה