איך לנהל הליך גירושין מוצלח בעיצומה של המלחמה? טוען רבני בהסבר מיוחד

$(function(){})
להאזנה לתוכן:

נקדים ונאמר שכל הנאמר בכתבה זו הינו בגדר מידע כללי, ובכל הנוגע לתיק פרטני, הרי שיש לפנות לייעוץ וליווי משפטי של טוען רבני שילווה אתכם ויתן מענה משפטי ספציפי.

Freepik

שכן, הטוען הרבני הוא בעל ידע ומקצועיות רבה, כאשר את הידע הוא רכש במסגרת קורס טוען רבני בו הוא למד באופן יסודי את ההלכות והחוקים הקיימים בנושא דיני המשפחה. בנוסף לכך, הוא התמחה וצבר ניסיון ממוקד ומשמעותי בתחום הגירושין. לכן, הוא איש המפתח לפתרון בעיות ספציפיות הנוגעות להליך הגירושין, ואף בניהול השוטף של ההליך עד לסוף הטוב.

הליך גירושין הינו הליך לא קל. הוא בדרך כלל דורש מחיר כבד מהצדדים. המחיר הזה יכול להיות אף קשה מנשוא. ככל ויש ילדים, ההליך עלול להסתבך. במצב זה, בדרך כלל ההליך יהיה מורכב יותר באופן יחסי. זאת, במיוחד אם הצדדים לא מצליחים להגיע להסכמות על הנושאים שבמחלוקת.

בתקופת המלחמה עולות שאלות ייחודיות המציפות קשיים רבים בניהול הליך הגירושין. זאת, במיוחד בכל הנוגע לילדים ולקביעת זמני השהות איתם. ההבנה המחלחלת כי הסיטואציה כיום כשאנו בעידן של מלחמה, היא אחרת לגמרי מהמצב בשגרה, מולידה דילמות משמעותיות, הנוגעות אף בפן ניהול הליך הגירושין. דילמות אלה יכולות לגרום לנזק ולמחיר כספי לא מבוטל.

האבא במילואים והאמא עובדת – מה יהיה עם הילדים?

יש קונפליקטים רבים העלולים לצוץ בעקבות המצב. אחד הקונפליקטים המרכזיים הנוגעים להליך הגירושין בזמן המלחמה הינו נושא השהות של הילדים.

פעמים רבות קובעים הסדר של משמורת משותפת. לפי הסדר זה, מחלקים את הזמן שבו הילדים יהיו אצל כל אחד מהצדדים. כאשר בחלק מהזמן הילדים יהיו אצל האבא, ובחלק האחר של הזמן הם יהיו אצל האמא. זאת, כאשר מחלקים את הזמנים באופן שווה (או לכל הפחות, כמעט שווה). להסדר זה יש כמובן יתרונות וחסרונות. ובכל תיק יחליטו על היקף אחר של זמני השהות בהתאם לסיטואציה ולנסיבות ובהתאם לפרמטרים נוספים.

עם כל המגרעות הקיימות בהסדר של משמורת משותפת, הרי שזה לכאורה הסדר הוגן ויעיל. כזה שמעמיד את טובת הילד בראש סדר העדיפויות (וכך אכן צריך להיות). אולם, הסדר זה שיכול להיות מאוד הוגן וטוב בזמנים שבשגרה, מעלה תהיות בנוגע לאופן המימוש שלו כשמדובר בזמני מלחמה. בייחוד כאשר מדובר במלחמה שהצפי הוא שהיא לא תסתיים בזמן הקרוב.

בישראל ידענו לצערנו מלחמות רבות, וכיום אנו בעיצומה של מלחמה שצפויה להיות ארוכה וממושכת. לכן, עולה השאלה כיצד מחלקים מחדש את הזמנים, ומי נושא באחריות על הילדים. למשל, במצב שבו האבא נמצא במילואים ונלחם, והאמא עובדת, ובייחוד כאשר אין לימודים בעקבות המצב הבטחוני והנחיות פיקוד העורף, היכן ישהו הילדים?

 

גישור - הדרך המומלצת לפתרונות יצירתיים ויעילים

ראשית, יש לציין שהדרך המומלצת לפתור בעיות אלה, הינן בהגעה להסכמה בין הצדדים. הרי הבעל הנמצא במילואים מחרף את נפשו ואף מסכן את חייו בשביל ההגנה על המדינה ואזרחיה. ולפיכך ההיגיון אומר שאינו אמור להיות מודאג במקביל מניהול מאבק משפטי תוך כדי הלחימה. מצד שני, מצב זה מעמיד את האמא בפני בעיה משמעותית, וצריך לפתור את זה. לכן, הדרך הטובה לפתור בעיה זו הינה באמצעות הליך גישור קצר ובו המגשר יוכל להביא את הצדדים לפתרון מוסכם ויעיל להסדר המשמורת, ולכל הפחות עד שהמלחמה תסתיים.

ככל והצדדים לא מצליחים להגיע לפתרון מוסכם, השאלה המתבקשת היא מה עושים במצב כזה?

יש לציין, שבמקרים רבים אחד הצדדים מנצל את המצב בשביל למקסם את כוחו ולקבע עובדות בשטח. מצב זה דורש התייחסות נפרדת ומתן מענה מקצועי וארוך טווח.

במאמר זה אתייחס לפתרון עבור האבא. במקביל אתייחס לפתרון עבור האמא.

טוען רבני מסביר: מה היקף זמני השהות כשהאבא במילואים?

יש הבדל משמעותי בין ימי מילואים שגרתיים, לבין ימי מילואים במצב חירום, ועל אחת כמה וכמה במצב מלחמה כפי שקיים כרגע.

בימים שבשגרה, המצב דורש התייחסות נפרדת. כאשר פעמים רבות הבעל "מנצל" את ימי המילואים להשלכות שונות בנוגע לזמני השהות. אך, המצב כיום הוא אחר. אנחנו בעידן של מלחמה משמעותית, ואשר סופה אינו נראה באופק.

לכן, הבעל פטור מזמני השהות שנקבעו לו. לפיכך, האמא תקבל משמורת בזמני שהות רחבים באופן יחסי. מצב זה כמובן דורש התייחסות משפטית. שכן, יש לכך השלכות לנושאים נוספים מעבר לנושא הספציפי של זמני השהות. ואולם, אי אפשר לחייב את הבעל באחריות ובזמני השהות הרגילים שנקבעו עבורו.

מילואים &  עבודה - זכויות האמא

אם כן, העולה מהדברים שבמצב שבו האבא במילואים והאמא עובדת, הרי שהילדים יהיו אצל האמא. אך השאלה שנשאלת הינה מה הזכויות של האמא במצב כזה? הלוא איך היא תוכל לעבוד אם יש לה ילדים קטנים הדורשים טיפול ושהות של הורה לצד הילדים?

התשובה לכך היא שלאמא במצב כזה יש זכויות חוקיות. זכויות אלה נובעות ממצב החירום הקיים וממצבה כהורה שמגדל את ילדיו בעת הזו כאשר ההורה האחר נמצא במילואים. יש לציין, כי מצב זה אינו בהכרח כאשר ההורה האחר הינו במילואים, אלא במצבים רבים נוספים.

סעיף (ב)(1) לחוק הגנה על עובדים בשעת חירום, תשס"ו-2006 קובע כי:

"לא יפטר מעסיק עובד בשל היעדרותו מהעבודה לצורך השגחה על ילדו, הנמצא עמו, עקב סגירת מוסד החינוך שבו לומד או שוהה הילד מחמת הוראה כאמור בסעיף קטן (א), או עקב הוראה של השר האחראי שניתנה בשעת התקפה או בעת מצב מיוחד בעורף אשר מכוחה מחויב העובד לשהות במוסד החינוך שבו לומד או שוהה הילד"

כלומר לאמא יש זכויות במקרים אלה שבהם אינה יכולה להגיע לעבודה כי היא צריכה להיות עם הילדים שנמצאים בבית בגלל המלחמה. לכן, החוק קובע שהאמא יכולה להיעדר מעבודתה ולא להגיע כלל לעבודה. ולמרות העובדה שהאמא לא תגיע לעבודה, זה לא ייחשב לה כעילה לפיטורין.

זכויות האמא - סייגים

חשוב לציין שיש מס' סייגים לזכויות אלה של האמא.

ראשית, סעיף 1 לחוק הגנה על עובדים בשעת חירום מגדיר את ההגדרה של ילד. וכך נקבע בסעיף זה:

""ילד" מי שטרם מלאו לו 14 שנים, וכן ילד בעל צרכים מיוחדים כהגדרתו בחוק חינוך מיוחד, התשמ"ח-1988"

כלומר, ההגדרה של ילד לחוק זה הינו רק לילד מתחת לגיל 14 או לילד הנמצא בחינוך מיוחד. כלומר לא תהיה לאמא הגנה חוקית עם הילד הינו מעל לגיל 14.

בנוסף, החוק תקף רק במצב שבו הילד נמצא בחזקת האמא (לצורך העניין וההמחשה, אך דין זהה יהיה אם נמצא בחזקת האבא בהתאמה הרלוונטית). וזה לא תקף כאשר הילד יכול להיות אצל ההורה האחר.

העולה מהדברים, שבמצב שבו האבא במילואים בשל המלחמה, הרי שהילד יהיה אצל האמא. במצב זה, אם הילד מתחת לגיל 14, הרי שגם אם האמא לא תגיע לעבודתה כי היא צריכה לשמור על הילד, היא מוגנת מפני פיטורים.

בנוסף, פעמים רבות האמא תהיה זכאית לפיצוי בגיל ההיעדרות שלה ממקום העבודה. כמו כן, ההיקף המשתנה של זמני השהות יכולים להשפיע על גובה המזונות שתקבל מהאבא.

למה לפנות לטוען רבני לייעוץ פרטני במקרים אלה?

לאור העובדה שיש השלכות רבות לקביעת זמני השהות בזמני חירום, כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע בעלי ניסיון בתחום.

פעמים רבות טוען רבני אשר הינו בעל ידע מקצועי רחב אותו רכש ומקיף ואשר בנוסף לכך הינו בעל הסמכה וניסיון כמגשר בדיני משפחה, יוכל למקסם את ההצלחה שלכם גם בזמנים אלה. הוא יתן לכם את הכלים כיצד להתנהל בזמני החירום, כמו גם בשגרה.

חשוב לציין, שפעמים רבות זמני שהות מתקבעים ונשארים כפי שהיו ואינם נוטים להשתנות. לכן, לכל צעד שתעשו כעת, יכולות להיות השלכות מרחיקות לכת על המשך ההליך ועל הילדים שלכם. בנוסף, העניין יכול להשפיע על מקום עבודתה של האמא. לכן, יש לפנות לטוען רבני מקצועי ומנוסה שילווה אתכם בתקופה קשה ומאתגרת זו.

בהצלחה!

 

$(function(){setImageBanner('f31423f5-abe0-497a-b28b-ccfcb50700aa','/dyncontent/2023/2/12/e960374e-11ea-41ca-b46e-f63254187ad1.jpg',15395,'עירייה אייטם כתבה ',525,78,false,49042,'Image','');})
 
 
Alternate Text

עו"ד מורן קטורזה

מקרקעין| נדל"ן |התחדשות עירונית| חברות| צוואות וירושות| הסכמי ממון
08-9999182
Alternate Text

פילביץ' אבדייב משרד עורכי דין

מכר דירות | תאונות דרכים ועבודה | ביטוח לאומי| דיני עבודה
058-5808787
Alternate Text

יוסף טויזר משרד עו"ד

דיני עבודה| ביטוח לאומי צוואת ירושות| גביית חובות
073-7279510
Alternate Text

דותן לינדברג משרד עורכי דין

רשלנות רפואית |תאונת דרכים| תאונת עבודה| ביטוח לאומי
08-8652920
Alternate Text

עו"ד עידן רוקח

הוצאה לפועל ופשיטת רגל
0533072221
Alternate Text

אותן ושות'

פלילי/ מעצרים/ צווארון לבן/ מיסים/ תעבורה / נזיקין/ מקרקעין
089587979
Alternate Text

שלמה ערד|משרד עו"ד לתעבורה

דיני תעבורה
050-7898242
Alternate Text

משרד עורכי הדין גונטמכר הלל טבול

תאונות אישית| ביטוח לאומי| רשלנות רפואית| תאונת דרכים| ביטוח
08-6767618
Alternate Text

עו"ד יורם ביתן

דיני משפחה| גירושין| ירושה| אפוטרופסות| ידועים בציבור| הסכם ממון
08-8651590
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה